Hoppa till huvudinnehåll

Matlagningskurser - vegetarisk samt hälsosam vardagsmat

Diarienummer
AKTNR 11454-19156
Gå en matlagningskurs genom SLIF och ta ett stort steg mot en bättre hälsan. Mat är dessutom en god väg till hälsa. Mums! Vi erbjuder nu två olika kurser; en rent vegetarisk och en som även innehåller fisk, skaldjur och kyckling, den kallar vi hälsosam vardagsmat.

Vegetarisk matlagningskurs 7 x 3 timmar

Ett mål mot ett hälsosamt liv - gå en vegetarisk matlagningskurs och utöka vardagsmatlagningen åt det mer hälsosamma hållet. Under kursen lagar vi säsongsanpassad vegetarisk mat med mjölkprodukter och ägg, så kallad lakto-ovo-vegetarisk mat, men även helvegansk mat med rawfood-inslag. Varmrätter, desserter och bakning ingår. Denna kurs är för dig som har grundläggande kunskaper i råvaruhantering och matlagningsmetodik. Observera dock att kursen anpassas inte efter allergier och specialkost. Kurslokalen är ett fräscht undervisningskök.

Hälsosam vardagsmat 8 x 3 timmar

NYTT ÅR - med hälsosammare vardagsmat!
På denna kurs lagar vi kalla och varma rätter av huvudsakligen fisk och skaldjur, även av ljust kött som kyckling ibland. Vi använder mycket vegetabilier, frukt, bär,
nötter och frön. Vi bakar en del bröd till både maten och till fika med snabba och lätta recept. Och vi glömmer inte bort desserter - de blir kronan på verket!
Det är bra om du har erfarenhet om grundläggande matlagning - det som du lärde redan i hemkunskapen i skolan!
 

Så här är kurserna upplagda

Kurstillfällerna börjar med en genomgång av dagens matsedel. Vi lagar alltid en varmrätt och en sallad och en förrätt eller efterrätt.

Vi jobbar i stationer minst två och två och vi lär oss att jobba utan maskiner. När vi är färdiga med matlagningen är det dags för oss sätta oss till bords för att avnjuta vår mat tillsammans. Även här får vi inhämta kunskap då vi får en referensportion och tar aldrig om. Det ni! Oftast blir det en hel del mat över som vi delar på. Ta med en till två matlådor så har du mat till morgondagens lunch. Sedan har vi kommit till refrängen: att diska och städa undan. Hem går vi sedan med med nyvunnen kunskap, mätt i magen, ett nytt recept i handen och kanske även en eller ett par matlådor.

Känns det här lockat ska du skynda att anmäla dig. Ta fram förklädet och en handduken. Förklädet ska gärna ha en bröstlapp för att skydda dina kläder och kökshanduken ska du använda som en släng, alltså den som du alltid ska ha nära till hands när du lagar mat, t.ex för att torka av händerna. Anmäl dig till en ny karriär i hemmaköket!

Kursledare: Maija Leena Niskanen (kostekonom, diplomerad kostrådgivare, utbildare i näringslära)

Läs en artikel om matlagning och Maija Leena  http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/smorgasnissan-som-blev-larare/

 

 

2016-02-04