Hoppa till huvudinnehåll

Vårvandring - Stegsholm och Gålö 12 maj

Diarienummer
AKTNR 11689-23786

Följ med på en vacker och variationsrik vårvandring på Gålö - en halvö i Stockholms södra skärgård. Vi kommer att vandra genom ekhagar, strandängar, skog, längs havet och få vidsträck utsikt från höga klippor.

Vi börjar vår dag med beök på Stegsholms gård med en kort information av de som driver gården som är en av de sista mjölkgårdarna i stockholmsområdet. Förutom kor finns här hästar, höns och kaniner. Här finns också ett gårdscafé med hembakade bullar, tårtor och kakor och lite matigare alternativ som paj och smörgås. I Stegsholm erbjuder vi en lättgången promenad på drygt 3 km genom ekhagar och över strandängar. Efter vår vistelse i Stegsholm fortsätter vår färd ett kort stycke till Skälåker där Gålö camping ligger med café och en kiosk/affär. Här börjar och slutar den fortsatta vandringen. I första hand rekommenderar vi den Stora Gålöslingarn som är ca 12 km lång och börjar i skogen och med en lång avslutande del med havsnära vandringar på stiga som här och där går på klippor högt över havet med en vidunderlig utsikt.

Känns 12 km som en för lång etapp finns det många kortare varianter; från Skälåker är det väldigt nära till både skog och hav och det får att välja det som känns bäst för dagen. 

Vi har chartrat en buss för dagen som avgår från Stockholms cityterminal (bussterminalen) och kommer att svänga förbi Handens station både på utfärden och hemfärden vilken underlätta för som bor närmare Handen än Stockholm city.

Bussen avgår från Cityterminalen klockan 08.30. På informationsskyltarna står SLIF/Gålö.Vi åker från Gålö/Skälåker klockan 16.00 till Stockholm central via Handens station.

 

2019-04-19