Hoppa till huvudinnehåll

Vårvandring i skärgården

Diarienummer
AKTNR 11547-20596
Gällnö - längst ut på Gränsholmen
Häng med ut i skärgården och vandra på Gällnö, en mysig ö i mellanskärgården. Här finns inga bilar och lugnet råder. Här kan du njut av en välbevarad skärgårdsmiljö med mysig bebyggelse, öppna fält, vildmarkskänsla, grusvägar, trevliga stigar, och naturligtvis en hel del havsutsikt. 

Gällnö

När man följer med SLIF på den traditionella vårvandringen får man oftast uppleva ett vackert område som valts med omsorg. Årets vårvandring är inget undantag.

Gällnö är en stor flikig ö i mellanskärgården som i många hänseenden uppvisar en genuin skärgårdsmiljö där odlingslandskap och bebyggelse bevarats ovanligt väl. Omväxlande natur med stora strövområden blandad med gammal skärgårdskulturbygd ger en skön Bullerby-känsla. Ön har också ett levande jordbruk med betande djur som ger ett öppet och vilsamt landskap.Vid Gällnö by bland bryggor, båthus, bodar finns handelsboden, en bar och ett kafé. Och ett stenkast bort ligger även STFs vandrarhem som ligger vackert inbäddat och inhyst i den gamla byskolan från 1904. Gällnö är en ö som är lätt att uppleva till fots och du har stora möjligheter till att välja väg efter din upptäckarlust och kondition. Och som vackrast är Gällnö under våren så ta chansen att följa med på en skön vandringsdag i skärgården mitt i hänryckningens tid!

 

Vandringsdagen 15 maj

Vårvandringen är en heldagsutflykt. På morgonen åker vi chartrad buss från centrala Stockhom till Boda brygga på Värmdö, därifrån vi tar Waxholmsbåt till Gällnö. Vi kommer att vara ca 4 timmar på Gällnö. Från Gällnö åker vi sedan Waxholmsbåt tillbaka till Stockholm och Strömkajen.

De fyra timmar som vi är på Gällnö kan du spendera som du vill. Från Gällnö brygga i Södernäs är det ca 1 km till Gällnö by. Från Gällnö by utgår våra två olika vandringsförslag.

  • Lättvandrat inne på ön. Gå österut på kultur- och naturstigen mot Gällnönäs. Denna vandring går till största delen inne på ön på lättvandrade stigar och vägar. Vandringen är ca 1 mil om man går hela sträckan: Gällnö brygga - Gällnö by - Gällnönäs tur och retur.
  • Den andra sträckan som går norrut har en mer vildmarks- och havskaraktär. Här går man också på fina stigar och grusvägar men sträckan bjuder även på kuperad terräng. Även denna vandring är ca 1 mil om man går hela stäckan: Gällnö brygga - Gällnö by - Torsviken - Gränholmen tur och retur.

Vill man ta det riktigt lugnt och/eller har med sig små barn är det fint att bara gå till Gällnö by och gå en liten bit efter den ena eller båda vandringsalternativen som beskrivs här ovan.

Ta med

Kläder efter väder och bra skor att vandra i. Vi kommer att bjuda på fika i Gällnö by: kaffe/te/saft och en smörgås. Men eftersom det är en heldagsutflykt bör man även ta med sig en matsäck. Handelsboden har öppet mellan klockan 11.00 -15.00. Kafé och bar är dock inte öppet.

Vem kan följa med

För att kunna anmäla dig måste du löst medlemskap i en SLIF-ansluten förening för 2016. Som medlem får du också ta med en familjemedlem eller vän till samma låga pris. Om ni är fler i familjen betalar de ett högre pris som dock är lägre än ordinarie pris.

Frågor?

Kontakta Åsa på SLIF-kansliet: 08-123 190 72 alt. asa.michaelsson@sll.se 

2017-02-20