Hoppa till huvudinnehåll

Vandring på Gotland och Stora Karlsö

Diarienummer
AKTNR 11355-20598
Stora Karlsö

Följ med på denna storslagna vandringstur utefter gotländska stränder och uppe på höga klintar. Bli en av de få som övernattar på Stora Karlsö, när fågellivet är som allra intensivast och blomsterprakten stor. Och om vädret står oss bi - se solen gå ned i havet varje kväll! Missa inte heller vår kväll i världsarvsstaden Visby.

Den gotländska naturen är präglad av öns karga berggrund av kalksten som bildades under silurtiden för 400 miljoner år sedan. Då var Gotland ett korallrev i ett tropiskt hav, i närheten av ekvatorn. Nu på försommaren blommar orkidéerna. Klintkusten norr om Visby är dramatisk och sevärdheterna många! Längs de steniga stränderna kan du hitta fossil från sjölilja, bägarkoraller, trilobiter och många andra arter. Vi vandrar utefter havet i Gotlands största naturreservat, Hall-Hangvar. Tidvis väljer vi istället att gå uppe på de branta klintarna som här är högre och mer dramatiska än någon annanstans Sverige. Hit kommer man bara med svårighet om man inte går till fots. Och hit hittar bara få människor– om vi ens träffar någon! Detta är gotländsk vildmark! Vi bor och äter i kanten på reservatet precis nere vid havet, i änden på en lång sandstrand nedanför de höga klintarna.

Försommaren är också tid för blommor. Trots att stora delar av reservatet ger ett kargt intryck, kan man här träffa på ett flertal ovanliga växter, bl.a. orkidéer som röd skogslilja, salepsrot, alpnycklar, sumpnycklar och gulyxne, strandkål, brun ögontröst, svärdskrissla och gotlandssolvända.

Efter ett par vandringsdagar i norr övernattar vi i Visby innan vi tar bussen till Klintehamn för att ta båten till Stora Karlsö. Vår lilla grupp har bokat de flesta bäddarna på vandrarhemmet. En naturguide tar oss runt ön där 10 000 - tals sillgrisslor sitter på klipphyllorna med sina nyligen kläckta ungar. Ingenstans i Sverige finner vi en sådan ansamling av fåglar som nu i juni. Det kommer också att finnas gott om tid för egna strövtåg på den fridfulla ön. Även här har vi chansen att se solen gå ned i havet.

För att ha gott utbyte av turen ska du gilla att vandra, även om vi går i lugn takt. Träna helst under våren så att du är i bra form, t ex genom att följa med på våra söndagspromenader. Ledare för turerna är Eva Björklund eller Mona Gillberg, aktiva vandrare med styreleseuppdrag inom Karolinska Solna FF, Locum respektive SLIF. De var båda delaktiga i 2015 års strandvandring.

Läs mer om Stora Karlsö här

 

Gotland   Vandring längs Gotlands stränder        

2016-12-27