Hoppa till huvudinnehåll

Regnbågsblod

Diarienummer
AKTNR 11694-24147

Idag avvisas män som har sex med män (MSM) från landets blodcentraler. Tillhör du gruppen MSM så krävs total avhållsamhet från sexuellt umgänge under ett helt år för att kunna ge blod. Detta gäller oavsett om du lever i en livslång, monogam relation eller inte. Män som har sex med kvinnor och lever i monogam relation har ingen karens, annars gäller 3 mån karens från ny sexpartner.

I Socialstyrelsens texter kan man läsa att MSM är en riskgrupp, även i fasta relationer, eftersom de anser att ”som enskild person kan du endast intyga för egen räkning vilket beteende du har eller har haft, inte för vad din partner har gjort/inte gjort”. I heterosexuella relationer verkar detta däremot inte vara ett problem. Hur kommer det sig? Vad exakt är det socialstyrelsen anser omöjliggöra ärlighet, tillit och trohet i relationer mellan män? Vi har försökt få svar på den frågan men möts av tystnad.

Vill du vara med och få socialstyrelsen att lyssna och ändra regelverket? Samla några vänner och anmäl er till blodomloppet i Stockholm den 11 juni! Björn Borg har sponsrat detta initiativ genom att skänka supersnygga tröjor som vi ska trycka vårt regnbågshjärta på. Håll ögonen öppna och kom i tid, så kan ni få en egen t-shirt!

Följ oss gärna på facebook och på instagram: @regnbagsblod #regnbågsblod

Bästa hälsningar Tobias Ström och Jesper Petersson

2019-08-20