Hoppa till huvudinnehåll

Marvikarna med kanot

Diarienummer
AKTNR 11370-20594

Inte långt från Mariefred ligger en serie långsmala sprickdalssjöar omgivna av dramatiska klippbranter - Marvikarna. Ett mer fjordlikt landskap än detta hittar vi inte i vår del av Sverige. Med kanadensare utforskar ni på egen hand de trolska vattnen. Ta med kompisen eller familjen. Ingen tidigare erfarenhet krävs.

Marvikarna


Fyra sjöar på rad

Marvikarna har uppstått i ett system av trånga sprickdalar. Under vikingatiden, när vattenståndet var högre, utnyttjades sjösystemet flitigt som farled. Idag måste paddlaren bära kanoten på ett par korta sträckor mellan sjöarna. Att lära sig paddla kanadensare är inte så svårt och tidigare erfarenhet är inte nödvändig.

På SLIFs paddlingstur samlas vi vid sjön Visnaren för genomgång och lite tips på vägen. När ni känner er redo i er kanot paddlar ni iväg omgiven av skog och åkermark. I söder börjar dock den bergiga terräng som sedan präglar resten av kanotleden. De tre följande sjöarna, Marvikarna, omges av barrskog på klippstränder. Tidvis är sjöarna är inte bredare än 20 meter. Bergstupen däremot är uppåt 60 meter höga!

Målet för paddlingen är Laxne längst upp i Övre Marviken. Där lämnar ni kanoten. En person får sedan skjuts tillbaks till bilen. De som kommer kollektivt får naturligtvis skjuts till busstationen.

OBS! Man måste vara två personer för att paddla kanadensare. Anmälan och priset gäller för en hel kanadensare. Förutom två vuxna, kan ytterligare en vuxen eller ett barn följa med. Om du har två små barn som kan sitta still kan även de få plats. 

En av personerna i kanadensaren måste vara medlem i någon av våra föreningar. Bli medlem? Läs mer under Föreningar/Medlem.

Hitta dit: Bekvämast är att ta bilen till Åkers styckebruk.

SJ regionaltåg till Läggesta från Stockholms central och sedan vidare en kort bussfärd till Folkets hus i Åkers Styckebruk. Därifrån är det en dryg kilometers (15 min) promenad till sjösättningsplatsen. Pris: ca 100 kr enkel. Se vidare www.sj.se

Mat: ta med egen matsäck!

SLIFs paddeldag är genomförd för denna säsong och kommer tyvärr inte fortsätta pga minskade resurser. Däremot kan du genomföra denna paddling själv med familj, vänner eller kollegor på liknande upplägg!

 

2016-12-27