Hoppa till huvudinnehåll

Havskajak kurs augusti 2016

Diarienummer
AKTNR 10457-20601
Havskajakkurs i verkligheten

Kurs med havskajak - teori och praktik i augusti

Denna kurs är lämplig för dig med ringa eller helt utan tidigare paddelvana men du ska vara simkunnig. Även du som har paddlat förr kan lära dig mycket och har vi gemensamt upplägg på dagarna. 

För en del som paddlar havskajak är det ett sätt att hitta flow, bara göra något i lugn tempo och försvinna i det, slappna av och vara i nuet - andra använder kajaken som ett sätt att verkligen komma ut i naturen. I en havskajak packar du med det som du vill ha och behöver för några dagar ute i det fria. Det är mat som du gillar, kläder efter väder, god sällskap följer ju automatiskt med på våra turer då alla deltagare jobbar inom Landstingsvärlden. Vi börjar kursen iland under två vardagkvällar då vi går igenom bl a det du bör ha med dig samt pratar om resan till det mycket vackra praktikområdet i skärgården i Sörmland, samåkning brukar fungera utmärkt. Mer om innehållet kan du läsa lite längre ner.

Ett par nätter i tält i skärgård något utöver det vanliga.

Egentligen spelar det ingen roll om du är van att tälta eller inte. Under praktiken är dagarna intensiva och du är fysisk aktiv en stor del av tiden, det hjälper när det är dags att lägga sig. Alltså har du inte vanan inne får du här möjlighet att öva på det också. Mat du har med dig bör vara det som du tycker väldigt mycket om - för det är du värt! Det går att laga god mat ute, det är oftast fantasin som är begränsningen. Vi tar för säkerhets skull upp på teorin tips på god lättlagad mat för att ha som en källa till inspiration och variation - om din fantasi har övat mer inom andra områden. Saknar du tält eller friluftskök så har vi några på SLIF kansliet. 

Om innehållet på kursen

Kursen innehåller det grundläggande du ska ha kunskap om för att du säkert ska kunna göra egna övernattningsturer med havskajak. Vi går igenom utrustning, planering, säkerhet, Allemansrätten och mycket därtill. Praktiken handlar om paddelteknik och räddningar samt vägval i praktiken.

Första dagen efter att ha packat kajakerna har vi genomgång av framåtpaddling. Vi sätter oss i kajakerna och paddlar till en lämplig ö för övernattning, tanken är att vi ska sova båda nätterna på en och samma ö. Detta brukar räcka för de flesta innan detär dags att laga middag.

Andra dagen om vi vill/kan ha lägret kvar ägnar vi tiden åt teknikträning i vikarna nära lägret och om vädret är lämpligt blir det räddningsövningar med kajak. När den gemensamma delen är slut finns det möjlighet för dig att få individuell träning på det som du önskar, finns det några som vill, gör vi en separat kvällstur i omgivningarna.

Dag tre på morgonen är det dags att packa kajakerna igen och paddlingen tillbaka till startplatsen tar vid. Beroende på vädret så försöker vi dock välja en annan väg tillbaka, förhoppningsvis hinner vi med ett besök i Naturum vid Stendörrens naturreservat.

Tänk på!

Egentligen om du ska färdas längre sträckor med havskajak så är allt inte riktigt så väldigt enkelt. Det är en hel del teknik och mindre styrka - underbart är det i vilket fall, oavsett väder. För att du ska kunna hänga med med andra och kanske göra egna turer ska du ha kunskap. Det kan du skaffa helt på egen hand (var försiktig och ha respekt för havet) men varför inte följa med på vår kurs där de med kunskap, mycket erfarenhet och bra pedagogik är med. Sanningen är att du blir inte en "färdig" paddlare av att ha gått den här kursen men du får bra grund för att utvecklas vidare - oavsett dina tidigare färdigheter.

Frågor?

Kontakta Tommy e-post: tommy.mantynen@sll.se eller telefon 08-123 190 73 

 

2016-12-05